“Oli de cop”
L’ “oli de cop” és una dels productes més populars de la tradició herbolària de la zona del Cabrerès.
El seu component principal és l’hipèric, el nom científic és Hiperycum perforatum, es recol·lecta des del mes de maig fins al juliol, quan està en plena floració. Sol trobar-se al marge dels camins en bona part d’Europa, Àfrica i Àsia Occidental.
Encara que és possible realitzar la preparació al llarg de tota la temporada de floració, asseguren que el millor moment per recollir-lo és als voltants del dia de Sant Joan. És important tallar les flors sense danyar la planta, en hores del migdia quan la radiació solar és més gran.
S’elabora a partir de la maceració de l’herba de Sant Joan amb oli d’oliva durant 40 dies, el que produeix un oli de color vermell. Gràcies a aquesta coloració, l’hipèric també és denominat “herba de la sang”. Aquest color és produït per la hipersina que conté altes dosis de vitamina E, un regenerador cel·lular. És molt important tenir en compte que la hipericina és fotosensible, això vol dir que pot produir taques o inflamacions a la pell per contacte amb els raigs UVA, però desapareixen al cap de pocs dies.
Sabem que en l’antiguitat l’hipèric va ser utilitzat amb fins màgics per trencar tot tipus d’encanteris. A l’edat mitjana es cremava en les cases en què es creia que havia entrat el Dimoni, fins al punt que era coneguda com a espantadimonis. Es diu que cura la melancolia i atrau l’amor. En la cultura celta, es creia que les fades dolentes, els follets i mags de males intencions no entrarien mai en una casa on les finestres estiguessin protegides per ramets d’aquesta planta. Des d’èpoques remotes l’hipèric s’ha utilitzat per curar tot tipus de cops i inflamacions en l’aparell locomotor. Té diverses propietats antiinflamatòries, antisèptiques, antiinfeccioses, antivirals, és cicatritzant, elimina hematomes i estimula la circulació de la sang.
Normalment és utilitzat per a alleujar cops, torçades, ferides i cremades lleus, aplicant-lo sobre la pell. També pot utilitzar-se internament com a infusió, per les seves característiques d’antidepressiu i sedant. De tota manera és molt recomanable l’acompanyament d’experts per a consumir-lo de manera segura. És important tenir en compte que està totalment contraindicat per a les embarassades. Altres de les seves múltiples propietats són reparador del sistema nerviós i protector gàstric. S’ha observat com cura les úlceres, disminueix la diarrea i també alleuja el dolor en cas de reuma, gota i artritis.
Com ja us havia comentat l’ “oli de cop” s’obté molt fàcilment a partir de la combinació de les flors de l’hipèric i oli d’oliva. Es col·loquen les flors en un recipient de vidre i fins cobrir-les completament amb l’oli per efectuar la maceració durant 40 dies. És molt aconsellable que durant aquest temps el preparat pugui estar a sol i serena, cal que es barregi i giri a mesura que transcorren els dies per obtenir un producte més homogeni. Un cop passat el temps de preparació ha de colar-se i col·locar-se en recipients petits ja que quan és obert tendeix a oxidar-se.
Entrades recents
Comentaris recents
Categories
La abuela yogui
Este video que os comparto es sobre la inspiradora historia de Nanammal una abuela de…
Yo, mi, me, conmigo, contra mi
Hay muchos conceptos importantes dentro del yoga, tanto a nivel físico como así también mental…
“Sri Estudi de Ioga” y “Ioga Manlleu”
A lo largo de mis 30 años en el camino del yoga nunca dejo de…